Kai viena pažįstama pasigyrė, jog jau keli mėnesiai vartoja maistines mieles ir nėkart nesirgo, netgi jaučia stiprėjantį organizmą ir gerėjančią sveikatą, nutariau pasidomėti, kas tai yra. LSU docentė, biomedicinos mokslų daktarė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė patikina, kad maistinės m...
Sandrija Čapkauskienė
161 articles
Mokslų daktarė – apie populiariuosius grybus: mažina cholesterolį, širdies ligų, vėžio riziką, tačiau reikia žinoti, kaip ruošti ir neapsinuodyti (6)
Vis labiau populiarėja pramoniniu būdu auginami grybai – pievagrybiai, portobello, šitakio, kreivabudės. Ką mes apie juos žinome? Ar naudingi sveikatai? Ar saugu juos vartoti? Šiuos klausimus ir uždaviau biomedicinos mokslų daktarei, LSU docentei ir mitybos specialistei Sandrijai Čapkauskienei. Eksp...
Vilniaus knygų mugėje didžiausios šalies leidyklos „Alma littera“ stendas šiais metais akį trauks ryškia, drąsia ir atvira raudona spalva. „Esame namai, kuriuose susitinka skaitytojų ir kūrėjų bendruomenė, vienijama prasmės kūrimo pojūčio, meilės knygoms ir turiniui. Mūsų stenduose mugėje bus galima...
Kuo magnis, kaip mineralas, svarbus mūsų organizmui? Kokiu paros metu jį reikėtų vartoti? Kokie maisto produktai padeda geriau įsisavinti magnį ir kokie šiam procesui trukdo? Ką būtina žinoti tiems, kurie kasdien vartoja pieno produktus ir gazuotus gėrimus? Kaip su magniu susijęs vitaminas D? Į šiuo...
Norite sulaukti ilgų ir sveikų gyvenimo metų? Mokslų daktarė išvardijo 13 maisto produktų, kurie stabdo ląstelių senėjimą (2)
Tyrimai rodo, kad žmonės gyvena vis ilgiau ir ši tendencija yra auganti. Tačiau tuo pačiu daugėja ir ligų. Todėl neabejotinai verta pasistengti, kad ilgesni gyvenimo metai būtų kuo sveikesni ir judresni. O tokiems pokyčiams niekada ne per vėlu, sako biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybo...
Silkė. Produktas, be kurio artėjančios šventės sunkiai įsivaizduojamos. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė papasakojo, į ką atkreipti dėmesį renkantis silkę ir kokios jos reikėtų vengti. Dr. Čapkauskienė pasakoja ir tai, ar organizmui naudinga silkė...
Augalinis pienas jau kurį laiką yra alternatyva ne tik veganamas, bet ir tiems, kas netoleruoja laktozės. Jų pasirinkimas parduotuvėse – begalinis: nuo avižų iki anakardžų, nuo sojų iki migdolų. Tiesa, jei nutarėte įprastą pieną pakeisti augaliniu, teks kiek daugiau patuštinti savo piniginę, mat tok...
Nauda ir širdžiai, ir figūrai: cholesterolio lygį mažinantys produktai – tai ypač svarbu žinoti 50 sulaukusioms moterims (1)
Jei rūpinatės sveikata ir siekiate sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, turėtumėte orientuotis į tam tikrus produktus ir jų priedus.
Ši daržovė dar nerado kelio į kiekvieną virtuvę. Ir galimai be reikalo. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė vardija ne vieną priežastį, kodėl vertėtų įtraukti baklažanus į valgiaraštį. Ir kaip juos geriau valgyti – žalius ar termiškai apdorotus – kad...
Turbūt dažnas atsimena mamos ar močiutės pamokymą valgyti burokėlius ar gerti jų sultis, nes tai sustiprins imunitetą, kaip teigdavo, – dėl šiose daržovėse esančių didžiulių geležies klodų. Nutariau išsiaiškinti, ar tai tiesa, ir šį klausimą uždaviau biomedicinos mokslų daktarei, LSU docentei ir mit...
Daugelyje šalių bananai laikomi vienais iš vertingiausių ir prieinamiausių maisto produktų. Šie vaisiai dar ir skanūs, be to, jų nereikia specialiai ruošti, todėl jie tinka vietoj užkandžių. Interneto platybėse randama įvairiausios informacijos apie bananus, net primygtinas rekomendacijas suvalgyti ...
Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir jaunystėje. Kaip pasirūpinti, kad mityba būtų visavertė, ir kad ji padėtų vyresniame amžiuje jaustis geriau?
Apie šį junginį mokslininkai išsiaiškino visai neseniai. Pirmą kartą jis buvo rastas žmogaus spermoje, vėliau paaiškėjo, kad jo yra ir kituose kūno audiniuose ir skysčiuose. Šis junginys sulaukė didelio mokslininkų susidomėjimo – ypač dėl jo svarbos stabdant senėjimą, didinant ilgaamžiškumą. Šis jun...
Pomidoruose gausu maistinių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį visoms mūsų organizmo sistemoms. Šios medžiagos leidžia mums džiaugtis sveika oda, palaikyti tinkamą svorį ir turėti sveiką širdį. Taigi, pomidorus pelnytai galima laikyti supermaistu. Vis tik ne visiems jis žada naudą – yra žmonių, kur...
Nuo šiol arbūzo žievelių nebeišmesite – mokslų daktarė tikina: ji naudinga širdies darbui stiprinti, erekcijai gerinti (1)
Nuolat įvairiomis naujovėmis besidominti maisto tinklaraščio „Virtuvinės šėlionės“ kūrėja Vaiva Čaplikienė gamindama maistą yra ne tik išradinga, bet ir tvari. Kai suvalgius arbūzą lieka žievelės, ji žino, ką iš jų pagaminti. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Č...
Vasara negaili potyrių, o uogos – spalvų. Pastebime, kad šiuo metu aplink gausu būtėnt mėlynos spalvos uogų. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrijos Čapkauskienės paprašiau padėti susigaudyti, kokios mėlynosios yra vertingos, kurias verta rinkti ir valgyti, o kuriom...
Kelyje link jaunos ir gyvybingos odos kolagenas yra vertinamas kaip vienas svarbiausių komponentų. Tai esminė žmogaus organizmo sudedamoji dalis, atliekanti daugybę funkcijų – nuo audinių elastingumo palaikymo iki stiprios plaukų, nagų ir dantų būklės. Vis dėlto jo trūkumas – dažna šių dienų problem...
Juk būna, kad namo parsinešame tiek uogų, kiek per kartą nesuvalgome. Trešnių, vyšnių, braškių ar aviečių. Uogos labai greitai genda, o išmesti lauk tikrai gaila! Internete plinta triukas, kaip uogas išlaikyti šviežias ilgiau. Jį rekomenduojantieji sako, kad tokiu būdu uogų galiojimo terminą galima ...
Klausimai, kiek pieno produktai reikalingi žmogaus organizmui ir kaip jie veikia sveikatą, kelia nuolatines diskusijas tiek tarp gyventojų, tiek tarp tyrinėtojų. Kiek mažiau diskusijų kyla dėl raugintų pieno produktų. Apie juos, o konkrečiai – apie kefyrą ir pasukas ir paprašėme papasakoti biomedici...
Senstame visi, tik vieni greičiau – kiti lėčiau. Dažniausiai dėl spartesnio senėjimo žmonės kaltina genetiką, tačiau anot mokslininkų, tai tik iš dalies tiesa. Ir tad dalis nėra didelė, nes didžiausią įtaką senėjimui turi gyvenimo būdas. Senstantys lėčiau stengiasi gerai išsimiegoti, sportuoja, moko...