Tyrimas parodė, kad valgant sveiką augalinį maistą žarnyno vėžio rizika gali sumažėti penktadaliu, bet tik tuo atveju, jei esate vyras, – paskelbė thesun.co.uk.
augalinė mityba
28 articles
„Mėgstame pajuokauti, kad parduotuvėje perkame mėsos dešreles, kuriose mėsos praktiškai nėra. Gamintojai savo produktų etiketėse didelėmis raidėmis spausdina žodžius „daugiau mėsos“, „mėsingos“ ir t.t. Iki šiol bet kokie mėsos pakaitalai buvo vertinami neigiamai, tačiau šiandien situacija keičiasi: ...
Pasaulio vartotojai nuo pat pirmųjų pandemijos dienų sumažino mėsos vartojimą. 2022 metais krito jautienos paklausa, ir nors infliacija vėsta, visi ženklai rodo, jog spaudimas ir šiais metais bus jaučiamas, ypač kai kuriose pasaulio šalyse, kur mėsos valgoma daug.
Augalingo sausio iššūkis, kviečiantis mėnesiui atsisakyti augalinės kilmės produktų, dažnai suprantamas kaip kvietimas, skirtas norintiems tapti vegetarais ir veganais. Tačiau augalinę mitybą atranda ir nenorintys visiškai atsisakyti mėsos: „Euromonitor International“ atlikta studija rodo, kad net 4...
Ar kada pagalvojote, kad būtų smalsu išbandyti augalinę mitybą? O galbūt atrodo, kad ją pasirinkę turėsite atsisakyti visų pamėgtų patiekalų? Augalinė mityba nėra vien daržovės – tai įvairove, spalvomis ir skoniais pasižymintis mitybos būdas, prisidedantis ne tik prie gyvūnų, planetos gerovės, bet i...
Nuo 2014 metų vykstantis pasaulinis augalinio sausio iššūkis jau devintą kartą kviečia visuomenę metus pradėti mėnesį vartojant tik augalinės kilmės maistą. Toks iššūkis, pasak specialistų, naudingas ne tik sveikatai, bet ir aplinkai, kurioje gyvename, bei gyvūnams. Išbandyti veganišką mitybą praėju...
Jau devintą kartą vyksiantis pasaulinis augalinio sausio iššūkis kviečia visuomenę metus pradėti mėnesį vartojant tik augalinės kilmės maistą. Išbandyti aplinkai palankesnę augalinę mitybą skatina ir Lietuvos organizacijos. Daugiau apie tai kalbame su organizacijos „Gyvi Gali“ vadove Meda Šermukšne ...
Gausus mėsos vartojimas slepia ne tik sveikatos problemas, tačiau ir nepataisomą žalą klimatui. Remiantis vienos iš didžiausių pasaulyje konsultacinių įmonių „Boston Consulting Group“ tyrimu, investicijos į augalines mėsos alternatyvas žymiai labiau sumažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) ...
Jau devintą kartą vyksiantis pasaulinis augalinio sausio – geriau žinomo, kaip „veganuary“ – iššūkis kviečia visuomenę metus pradėti mėnesį vartojant tik augalinės kilmės maistą. Išbandyti aplinkai palankesnę augalinę mitybą skatina ir Lietuvos organizacijos. Tarp jų – prekybos tinklas „Lidl“ ir vis...
Lietuvoje atlikto tyrimo rezultatai liūdina – ženkliai atsiliekame nuo Europos vidurkio: siūlo valgyti mažiau mėsos (24)
Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, lietuviai suvartoja apie tris kartus daugiau mėsos nei yra rekomenduojama. Esame mėsos šalis – tai atsispindi mūsų tradicinėje virtuvėje ir kasdieniuose įpročiuose. Tačiau netvarus mėsos produktų vartojimas ne tik kenkia sveikatai, bet i...
Augalinės kilmės maisto vartojimas ne tik prisideda prie aplinkos gerovės, siekiant užtikrinti tvaresnę maisto sistemą, bet ir yra palankus žmogaus sveikatai. Augalinės kilmės maiste gausu antioksidantų, nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat skaidulų, kurių nerastume gyvulinės kilmės produktuose. Todė...
Jau šį savaitgalį sostinėje prasidės kalėdinių mugių maratonas. Pirmoji jų – šeštadienį ir sekmadienį prekybos centre „Panorama“ vyksianti „Vegfest LT“ kalėdinė mugė. Joje stendus turės beveik 70 dalyvių iš Lietuvos ir užsienio. Renginio tikslas – populiarinti veganizmą, augalinę mitybą, sveikatingu...
Gydytojai į šiuos mitybos būdus žvelgia atsargiai: gali išsivystyti mažakraujystė ar depresija, dažniau sirgsite peršalimo ligomis (1)
Vegetarizmas, veganizmas ar žaliavalgystė – skeptikams tėra mada, kitiems – mitybos principai, kuriais vadovaujamasi dėl ekologinių, moralinių ir kitų priežasčių. Gydytojai į šiuos mitybos būdus žvelgia atsargiai. Pasak jų, žmogaus organizmas prie tokio raciono priprasti gali, tačiau rizikų yra.
Visuomenėje vis dažniau prabylama apie žalingą mėsos vartojimo poveikį, o parduotuvių ir restoranų lentynos pildosi mėsos, pieno ar sūrio produktų alternatyvomis. Gausus mėsos vartojimas slepia ne tik sveikatos ir gyvūnų teisių problemas, tačiau ir nepataisomą žalą klimatui. Kaip prie neigiamo povei...
Kiekvienas lietuvis per metus vidutiniškai suvartoja apie 80 kg mėsos, taip ne tik viršydamas dietologų rekomenduojamas normas, bet ir prisidėdamas prie vieno taršiausių sektorių gyvavimo. Vis dėlto, kartu su tvarumo tendencijomis Lietuvoje populiarėja ir augalinė mityba. Ekspertai tvirtina, kad kie...
Taupumo ir klimato kaitos aktualijos keičia lietuvių pirkinių krepšelį: keli populiariausi produktai traukiasi į užribį (1)
Pasaulyje populiarėjant augalinei mitybai bei tvarumo idėjoms gamintojai bei augintojai griebiasi įvairiausių priemonių, kad sumažintų žalą gamtai, bet tuo pat metu neprarastų pelno. Tikimasi, kad augalinių produktų poreikis per ateinančius metus tik augs, tačiau gyvulių augintojų teigimu, mėsos bei...
Augalinę mitybą žmonės pasirenka dėl sveikatos, aplinkos, etikos, filosofijos, religijos, dvasinių ir estetinių priežasčių. Moksliniai tyrimai nurodo, kad augalinė mityba gali būti naudinga sveikatai, tačiau nėra daug tyrimų, kurie parodytų, kad augalinė mityba yra pranašesnė už gyvulinę mitybą. Sva...
Visame pasaulyje vis daugiau žmonių prisijungia prie iniciatyvų, skatinančių riboti gyvūninės kilmės produktų kiekį, kartu į mitybą įtraukiant daugiau augalinės kilmės maisto. Veganiško sausio iššūkis kviečia Naujuosius metus pradėti visam mėnesiui atsisakant mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų ...
Požiūris į maistą, valgymo kultūra bei su maistu susiję žmonių įpročiai nuolat kinta. Tam įtakos turi įvairūs veiksniai – pradedant kelerius metus besitęsiančia pandemija, baigiant visuotiniu atšilimu ir vyraujančiomis tvarumo tendencijomis.
Augalinė mityba sparčiai populiarėja visame pasaulyje. Daugybė žmonių keičia savo gyvenimo būdą ne tik dėl to, kad prisidėtų prie planetos išsaugojimo, bet ir dėl to, kad atsikratytų sveikatos problemų. 10 metų Vilniuje gyvenanti trenerė, sveikatingumo specialistė Aistė prieš dvejus metus pasirinko ...